Placek jabłkowy z cynamonem

    Placek jabłkowy z cynamonem

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 27 osób

    Ten biszkopt jabłkowy jest łatwy i szybki. Bogaty, maślany smak, bardzo owocowy i cynamonowy. Grubo pokrojony pasuje wyśmienicie do popołudniowej herbatki lub kawy. Można go też zabrać ze sobą do pracy lub szkoły jako lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 500 g jabłek, obranych i drobno posiekanych
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 4 jajka
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 100 g posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Masło zmiksować z cukrem i jajkami na kremową masę. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, wymieszać mikserem. Dodać orzechy i jabłka, wymieszać łyżką.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec około 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MałgorzataHardek
    3

    - - 06 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis