Migdałowe gwiazdki z cynamonem

    Migdałowe gwiazdki z cynamonem

    2polubienia
    32min.


    Zrobione przez 10 osób

    Te pyszne ciasteczka nie zawierają glutenu ani produktów mlecznych. Są doskonałe na Święta, ale można je też piec przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 białka
    • kilka kropel soku z cytryny
    • 300 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 350 g mielonych migdałów lub orzechów
    • jadalny papier ryżowy
    • mielone orzechy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Ubić białka na sztywno. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Przesiać cukier puder i mieszając białka łyżką dodawać po łyżce na raz. 3-4 łyżki ubitych białek odłożyć do lodówki.
    2. Do reszty białek dodać cynamon i mielone migdały.
    3. Rozgrzać piekarnik do 170 C.
    4. Stolnicę posypać mielonymi migdałami. Rozwałkować ciasto na grubość 0,75-1 cm. Wycinać gwiazdki i przekładać na papier ryżowy, a następnie na blachę. Posmarować odłożonym białkiem.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

    Jadalny papier ryżowy

    można kupić w sklepach specjalistycznych lub przez internet.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis