Migdałowe gwiazdki z cynamonem

    Te pyszne ciasteczka nie zawierają glutenu ani produktów mlecznych. Są doskonałe na Święta, ale można je też piec przez cały rok.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 białka
    • kilka kropel soku z cytryny
    • 300 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 350 g mielonych migdałów lub orzechów
    • jadalny papier ryżowy
    • mielone orzechy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Ubić białka na sztywno. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Przesiać cukier puder i mieszając białka łyżką dodawać po łyżce na raz. 3-4 łyżki ubitych białek odłożyć do lodówki.
    2. Do reszty białek dodać cynamon i mielone migdały.
    3. Rozgrzać piekarnik do 170 C.
    4. Stolnicę posypać mielonymi migdałami. Rozwałkować ciasto na grubość 0,75-1 cm. Wycinać gwiazdki i przekładać na papier ryżowy, a następnie na blachę. Posmarować odłożonym białkiem.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.

    Jadalny papier ryżowy

    można kupić w sklepach specjalistycznych lub przez internet.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)