Cynamonowe gwiazdeczki
1 / 1 Zdjęcie:  anton
Następne

Cynamonowe gwiazdeczki

Te bezglutenowe ciasteczka są bardzo proste i pyszne. Słodkie, orzechowe i wspaniale doprawione cynamonem i skórką cytrynową. Podawać do kawy lub herbaty.

anton

Składniki

ilość porcji: 25 

  • 300 g blanszowanych migdałów
  • 4 białka
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • cukier do obtaczania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

  1. Migdały zmielić drobno w robocie kuchennym.
  2. Białko ubić na sztywno, a następnie - stale ubijając - stopniowo dodawać cukier.
  3. 3-4 łyżki ubitych białek odłożyć do lodówki.
  4. Do reszty ubitych jajek dodać cynamon, migdały i skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać całość łyżką i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
  6. Stolnicę posypać cukrem i rozwałkować na niej ciasto na grubość ok. 5 mm. Wycinać gwiazdki i układać na przygotowanej blasze.
  7. Posmarować ciastka odłożonym ubitym białkiem i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie