Cynamonowe gwiazdeczki

    Cynamonowe gwiazdeczki

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te bezglutenowe ciasteczka są bardzo proste i pyszne. Słodkie, orzechowe i wspaniale doprawione cynamonem i skórką cytrynową. Podawać do kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 300 g blanszowanych migdałów
    • 4 białka
    • 250 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • skórka starta z 1 cytryny
    • cukier do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Migdały zmielić drobno w robocie kuchennym.
    2. Białko ubić na sztywno, a następnie - stale ubijając - stopniowo dodawać cukier.
    3. 3-4 łyżki ubitych białek odłożyć do lodówki.
    4. Do reszty ubitych jajek dodać cynamon, migdały i skórkę cytrynową, delikatnie wymieszać całość łyżką i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    5. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    6. Stolnicę posypać cukrem i rozwałkować na niej ciasto na grubość ok. 5 mm. Wycinać gwiazdki i układać na przygotowanej blasze.
    7. Posmarować ciastka odłożonym ubitym białkiem i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis