Chleb z rodzynkami i cynamonem

    Chleb z rodzynkami i cynamonem

    4polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie ma nic lepszego niż upieczony w domu chleb. Ten jest wyjątkowy, bo kryje w sobie rodzynki i aromatyczny cynamon. Przepyszny świeży, albo stostowany następnego dnia.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 375 g rodzynek
    • 50 g świeżych drożdży
    • 300 ml ciepłego mleka
    • 1 kg mąki pszennej
    • 150 g cukru
    • 2 jajka
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 żółtko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
    2. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę. Przykryć ciasto i odstawić na 20 minut aby wyrosło.
    3. W międzyczasie odcedzić rodzynki i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
    4. Mąkę wyrobić z jajkami, solą, cynamonem i masłem na sprężyste ciasto. Na koniec dodać rodzynki.
    5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i przykryć. Odstawić na 60 do 90 minut aby wyrosło.
    6. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Za pomocą bardzo ostrego noża naciąć X na chlebie i posmarować go po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 1 godzinę, aż będzie na wierzchu rumiany. Wyjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.

    Świeże drożdże

    można zastąpić dwoma opakowaniami (po 7 g) drożdży instant.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis