Świąteczne gwiazdki

    (10)

    Te ciasteczka są nie tylko śliczne, ale i smaczne. Można je oczywiście upiec nie tylko na Święta. Wspaniale smakują z gorącą czekoladą, herbatą lub kawą.


    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • Jasne ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • Ciemne ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g cukru
    • 125 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
    • 20 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżka mleka
    • 1 jajko
    • 1 białko
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. A podanych składników wyrobić ciasto jasne i ciemne (osobno). . Rozwałkować ciasta na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość około 2 mm, a następnie wycinać gwiazdki w 3 różnych rozmiarach.
    3. Na dwóch największych gwiazdkach rozsmarować białko i składać w następujący sposób: jasne-ciemne-jasne lub odwrotnie.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Odstawić, aby ostygły i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis