Keks świąteczny

    Keks świąteczny

    4polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczny keks, doskonały na każdą porę roku. W środku znajdują się, między innymi: suszone gruszki, śliwki, figi, orzechy laskowe, rodzynki i skórka pomarańczowa.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 250 g suszonych gruszek
    • 250 g suszonych śliwek bez pestek
    • 175 g suszonych fig
    • 500 ml wody
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 krople aromatu cytrynowego
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 2 szczypty mielonego cynamonu
    • 1 łyżka likieru wiśniowego
    • 75 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 75 g mieszanych skórek owocowych, posiekanych
    • 100 g rodzynek
    • 1 łyżeczka puree ziemniaczanego w proszku
    • 3 łyżki zimnej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Suszone owoce włożyć do rondelka, zalać wodą i odstawić na noc, aby zmiękły.
    2. Następnego dnia zagotować suszone owoce (w tym samym garnku), gotować 2 minuty, a następnie odcedzić, zachowując płyn. Owoce ostudzić i drobno posiekać.
    3. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać na stolnicę. Zrobić w mące wgłębienie i dodać cukier, cukier waniliowy, aromat cytrynowy, imbir, goździki, cynamon, likier wiśniowy i 2 łyżki wody z owoców suszonych. Wyrobić na ciasto. Dodać posiekane owoce, orzechy, skórki owocowe i rodzynki. Wyrobić wszystko aż owoce rozłożą się w cieście równomiernie. Jeśli ciasto zbytnio się klei dodać więcej mąki. Uformować z ciasta kształt bochenka i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
    4. Puree ziemniaczane wymieszać z 3 łyżkami wody i doprowadzić do wrzenia. Posmarować tym po wierzchu ciasta.
    5. Rozgrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto przez około 50-60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis