Świąteczny eggnog

    Świąteczny eggnog

    3polubienia
    7min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Eggnog był lekarstwem mojej babci na zimowe chłody i przeziębienia, ale wyłącznie dla dorosłych. Teraz mogę się nim wreszcie nacieszyć i smakuje mi jak nigdy, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Do posypania po wierzchu można użyć gałki muszkatołowej wraz z cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • 250 ml rumu
    • cynamon do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
    2. W małym rondelku podgrzać rum, ale nie zagotować, bo jajka się zetną.
    3. Wlać rum cienkim strumieniem do mieszaniny jajecznej, stale mieszając. Przelać do szklanek lub kubków i posypać cynamonem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis