Prosta Quiche Lorraine

    Prosta Quiche Lorraine

    7polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 17 osób

    Przygotowuję tę tartę przynajmniej raz w miesiącu. Doskonale nadaje się i na przyjęcia, i na obiad, i na szybki lunch. Ciasta na spód wystarczy na okrągłą blachę o średnicy 28-30 cm. Pozostałe ciasto można przechowywać w zamrażarce przez 1 miesiąc. Zobaczcie nasz video przepis z tą quiche.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 200 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • 5-6 łyżek zimnej wody
    • Nadzienie
    • 250 g boczku pokrojonego w cienkie paski
    • 500 ml śmietany
    • 3 jajka
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • czarny pieprz do smaku
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +50min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Za pomocą miksera, na wolnych obrotach wymieszać mąkę z solą i miękkim masłem aby powstało grudkowate ciasto. Dodać wodę i szybko wyrobić rękoma ciasto, ale nie ugniatać. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
    2. Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu aż będzie chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić żeby ostygł.
    3. Okrągłą blachę (tortownicę) wysmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki (na ok. 20 minut).
    4. Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
    5. rozgrzać piekarnik do 220 C.
    6. Na cieście ułożyć ostudzone kawałki boczku, a następnie wylać na wierzch mieszaninę jajeczną.
    7. Piec quiche w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 15-20 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Quiche Lorraine
    Quiche Lorraine

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis