Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami włoskimi

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te czekoladowe ciasteczka nie zawierają glutenu, są niezwykle orzechowe i uzależniają. Doskonałe w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale można je też chrupać przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 200 g orzechów włoskich
    • 50 g migdałów
    • 100 g ciemnej czekolady, posiekanej
    • 200 g cukru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 łyżka rumu
    • 2 białka
    • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
    • 50 połówek orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Orzechy i migdały drobno zmielić w robocie kuchennym, dodać cukier puder, cynamon, goździki i rum.
    2. Białka ubić na sztywno, dodać do mieszaniny i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być sprężyste. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać więcej mielonych migdałów.
    3. Powierzchnię pracy posypać cukrem trzcinowym. Z ciasta uformować dwa długie wałki o średnicy 3 cm. Owinąć wałki w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
    5. Wałki pokroić na kawałki szerokości 1 cm i ułożyć je na przygotowanej blasze, zostawiając nieco miejsca między ciasteczkami, bo będą rosnąć.
    6. Na każde ciasteczko położyć połówkę orzecha i piec w nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis