Trufle czekoladowe z pomarańczą

    Trufle czekoladowe z pomarańczą

    3polubienia
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te trufle to klasyczne połączenie smaku czekolady i pomarańczy. Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać!

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 150 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
    • 150 g mlecznej czekolady, połamanej na kawałki
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 50 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego, np. Cointreau
    • 80 g gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Czekoladę stopić w miseczce nad garnkiem z gotującą wodą, mieszając aż nie będzie grudek.
    2. W innej misce wymieszać na gładką masę cukier puder z masłem.
    3. Dodać stopioną czekoladę, skórkę pomarańczową i likier. Dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce, aż masa zastygnie (ok. 1 do 1,5 godziny).
    4. Za pomocą łyżki nabierać porcje masy czekoladowej i formować kulki.
    5. Obtaczać kulki w kakao i wkładać do małych papierowych foremek. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis