Berliner Brot

    Berliner Brot

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pyszne czekoladowe ciasto, które pochodzi z Niemiec i pieczone jest tam w okresie Bożego Narodzenia. Smakuje najlepiej kilka dni po upieczeniu, jednak w mojej rodzinie nie ma na to czasu, bo zawsze znika w mgnieniu oka jeśli go gdzieś nie ukryję.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 170 g cukru trzcinowego
    • 75 g gorzkiej czekolady
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżka rumu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 100 g grubo posiekanych migdałów
    • 1 białko
    • 100 g cukru pudru
    • 3 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masło zmiksować z jajkami i cukrem na puszystą masę. Zetrzeć czekoladę na tarce o małych oczkach i dodać ją wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem, rumem i goździkami do masy jajecznej, wymieszać. Dodać migdały i wymieszać ponownie - najlepiej używając drewnianej łyżki, bo ciasto będzie bardzo gęste.
    3. Wyłożyć ciasto na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem. Wyrównać wierzch nożem zamaczanym w wodzie. Ubić białko i posmarować nim wierzch ciasta.
    4. Piec przez 20 do 25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Delikatnie wyjąć ciasto z blachy i przełożyć na metalową kratkę żeby ostygło. Kiedy nieco przestygnie przełożyć je na dużą płaską blachę.
    5. W małym rondelku wymieszać cukier puder z 3 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Posmarować polewą ciasto kiedy jest jeszcze ciepłe i natychmiast kroić na kwadraty lub romby. Pozostawić pokrojone ciasto na blasze aż całkowicie ostygnie, a polewa zastygnie. Przechowywać w szczelnym pojemniku oddzielając warstwy ciasta papierem do pieczenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis