Zapiekanka z kiełbasą

    (65)
    1 godz. 20 min

    Łatwa i smaczna zapiekanka z dodatkiem kiełbasy.


    Zrobione przez 63 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 ml zupy-kremu z pieczarek (z puszki lub z kartonika)
    • 300 ml mleka
    • 80 g cebuli, posiekanej
    • 1 łyżka musztardy
    • 900 g kapusty kiszonej, wypłukanej i wyciśniętej do sucha
    • 220 g makaronu
    • 700 g kiełbasy, pokrojonej na 1 cm kawałki
    • 220 g sera szwajcarskiego, rozdrobnionego
    • 80 g bułki pszennej, tartej
    • 2 łyżki masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. W średniej misce połączyć zupę, mleko, cebulę i musztardę. Dobrze wymieszać i odstawić.
    3. Włożyć kapustę na dno lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Na kapustę położyć nieugotowany makaron, następnie równomiernie rozprowadzić łyżką mieszankę zupy. Przykryć wszystko kiełbasą, a następnie serem. Na koniec w małej misce połączyć bułkę tartą z roztopionym masłem i wymieszać. Posypać mieszanką wierzch sera.
    4. Przykryć naczynie szczelnie folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, aż makaron będzie miękki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (65)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)