Trufle czekoladowo-rumowe

    Trufle czekoladowo-rumowe

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis pokazuje, jak zrobić dwa rodzaje trufli: rumowe trufle z białą czekoladą, pokryte prażonym kokosem oraz rumowe trufle z ciemną czekoladą, pokryte startą czekoladą.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 200 g lekkiego biszkoptu, pokrojonego w małą kostkę
    • 4 łyżki ciemnego rumu (54% alkoholu)
    • 125 ml soku pomarańczowego
    • 60 g masła
    • 30 g cukru pudru
    • 4 krople aromatu rumowego
    • 100 g ciemnej czekolady, drobno posiekanej
    • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
    • 2 łyżki oleju
    • Dekoracja
    • 100 g startej czekolady
    • 75 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +45min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Biszkopt namoczyć w soku pomarańczowym, odstawić na chwilę, aby wchłonął sok.
    2. Masło zmiksować z cukrem pudrem i aromatem rumowym na puszystą masę, a następnie dodać nasączony biszkopt. Podzielić mieszaninę na dwie części i przełożyć do dwóch misek.
    3. Oba rodzaje czekolady stopić, ale w oddzielnym miseczkach umieszczonych nad garnkami z gotującą wodą. Białą czekoladę wymieszać z połową mieszaniny z biszkoptem, a ciemną czekoladę z drugą połową tej mieszaniny. Wstawić na 45 minut do lodówki.
    4. Na patelni uprażyć wiórki kokosowe, odstawić.
    5. Z każdej mieszaniny czekoladowej uformować po 25 kulek. Trufle z ciemnej czekolady obtaczać w startej czekoladzie, a białe trufle w kokosie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis