Ciasto czekoladowe z nadzieniem malinowym i musem czekoladowym

    (1)
    11 godz. 25 min

    Ten przepis wydaje się trudny, ale wcale taki nie jest. Ciasto smakuje najlepiej, jeśli smaki trochę przejdą sobą, więc najlepiej przygotować nadzienie dzień wcześniej.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • Spód
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 175 g cukru
    • 65 g mąki pszennej
    • 65 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Mus czekoladowy
    • 500 ml śmietany tortowej
    • 2 tabliczki ciemnej czekolady
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 2 opakowania stabilizatora do bitej śmietany
    • Nadzienie malinowe
    • 1 (300g) opakowanie mrożonych malin
    • cukier do smaku
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
    2. Mikserem ubić żółtka z aromatem waniliowym i z 2/3 cukru na gładką, kremową masę.
    3. W osobnej misce ubić na sztywno białka z pozostałym cukrem. Dodać do mieszaniny z żółtkami i delikatnie wymieszać.
    4. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia i przesiać do mieszaniny z jajkami. Wymieszać wszystko łyżką delikatnie, ale dokładnie.
    5. Przelać mieszaninę do blachy i wyrównać wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
    6. Gotowe ciasto wyjąć z blachy. Delikatnie usunąć papier. Ostudzić na metalowej kratce. Ostudzone ciasto przekroić w poziomie na 3 części.
    7. Przygotować mus czekoladowy: podgrzać śmietanę z czekoladą i kawą, aby wszystko się rozpuściło. Dobrze wymieszać i odstawić, by mus ostygł, a następnie wstawić do lodówki na noc.
    8. Maliny zagotować z cukrem. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i dodać do malin. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, gotować przez 5 minut lub do chwili, gdy mieszanina znów będzie klarowna. Ostudzić. Wyłożyć na jednym spodzie. Przykryć drugą częścią ciasta.
    9. Mus czekoladowy zmiksować ze stabilizatorem do bitej śmietany i rozprowadzić około 1/3 na drugiej części upieczonego ciasta. Przykryć trzecią częścią ciasta. Pozostałą częścią musu posmarować wierzch i boki ciasta. Chłodzić ciasto do chwili podania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis