Ciasto czekoladowe z nadzieniem malinowym i musem czekoladowym

    Ciasto czekoladowe z nadzieniem malinowym i musem czekoladowym

    4polubienia
    11godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis wydaje się trudny, ale wcale taki nie jest. Ciasto smakuje najlepiej, jeśli smaki trochę przejdą sobą, więc najlepiej przygotować nadzienie dzień wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • Spód
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 175 g cukru
    • 65 g mąki pszennej
    • 65 g mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Mus czekoladowy
    • 500 ml śmietany tortowej
    • 2 tabliczki ciemnej czekolady
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 2 opakowania stabilizatora do bitej śmietany
    • Nadzienie malinowe
    • 1 (300g) opakowanie mrożonych malin
    • cukier do smaku
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Blachę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem.
    2. Mikserem ubić żółtka z aromatem waniliowym i z 2/3 cukru na gładką, kremową masę.
    3. W osobnej misce ubić na sztywno białka z pozostałym cukrem. Dodać do mieszaniny z żółtkami i delikatnie wymieszać.
    4. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia i przesiać do mieszaniny z jajkami. Wymieszać wszystko łyżką delikatnie, ale dokładnie.
    5. Przelać mieszaninę do blachy i wyrównać wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
    6. Gotowe ciasto wyjąć z blachy. Delikatnie usunąć papier. Ostudzić na metalowej kratce. Ostudzone ciasto przekroić w poziomie na 3 części.
    7. Przygotować mus czekoladowy: podgrzać śmietanę z czekoladą i kawą, aby wszystko się rozpuściło. Dobrze wymieszać i odstawić, by mus ostygł, a następnie wstawić do lodówki na noc.
    8. Maliny zagotować z cukrem. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i dodać do malin. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, gotować przez 5 minut lub do chwili, gdy mieszanina znów będzie klarowna. Ostudzić. Wyłożyć na jednym spodzie. Przykryć drugą częścią ciasta.
    9. Mus czekoladowy zmiksować ze stabilizatorem do bitej śmietany i rozprowadzić około 1/3 na drugiej części upieczonego ciasta. Przykryć trzecią częścią ciasta. Pozostałą częścią musu posmarować wierzch i boki ciasta. Chłodzić ciasto do chwili podania.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis