Bezy czekoladowe lub kawowe

    Bezy czekoladowe lub kawowe

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo proste bezy, które są przepyszne. Smaku dodają im ciemna czekolada lub kawa rozpuszczalna. Dla odmiany czasem można spróbować połączyć obydwa te składniki i upiec bezy mocha!

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 4 białka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 20 g startej ciemnej czekolady LUB 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (najlepiej espresso)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 110 C. Wyłożyć folią aluminiową dwie duże blachy do pieczenia.
    2. Lekko ubić białka. Dodać sól i kamień winny i kontynuować ubijanie. Stopniowo dodawać cukier i ubijać jeszcze przez 6-7 minut, aż piana będzie sztywna, gładka i lśniąca. Wmieszać aromat waniliowy i startą czekoladę (lub kawę rozpuszczalną).
    3. Przełożyć mieszaninę do woreczka dekoratorskiego. Wyciskać porcje mieszaniny na blachę, pozostawiając między bezami nieco miejsca. Piec przez 1 godzinę, aż bezy wyschną, ale nie przypieką się.
    4. Wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Delikatnie przełożyć na metalową kratkę. Pozostawić, żeby całkowicie wystygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis