Bezy czekoladowe

    Bezy czekoladowe

    10polubień
    45min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Lekkie i bardzo czekoladowe bezy. Ubite białka jajek są wymieszane z kakao i ciemną czekoladą, a następnie pieczone. Podawać z dużym kubkiem herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 50 g ciemnej czekolady, startej
    • 2 białka
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżka gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 130 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Ubić białka na sztywno. Mieszając, stopniowo dodawać cukier, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodać cukier waniliowy, kakao i czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
    3. Nakładać po 2 łyżki masy na bezę na przygotowaną blachę. Piec na środkowej półce w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Pyszne! O niebo lepsze niż zwykłe bezy. - 21 gru 2012

    dziubakk
    autor:
    0

    - - 09 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis