Praliny czekoladowe z marcepanem i orzechami włoskimi

    Praliny czekoladowe z marcepanem i orzechami włoskimi

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne łakocie, które są idealne na prezenty podczas Świąt. Z masa marcepanowo-orzechowej wycina się różne kształty, a następnie zanurza je w czekoladzie, na koniec dekorując kawałkami orzecha.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 400 g marcepanu
    • 100 g cukru pudru
    • 100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 2 łyżeczki rumu
    • 2 łyżeczki likieru maraschino (wiśniowego)
    • 1-2 (300 g) tabliczki polewy z ciemnej czekolady
    • 50 połówek orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Marcepan wyrobić z 80 g cukru pudru, posiekanymi orzechami, rumem i likierem.
    2. Pozostałym cukrem pudrem posypać czystą powierzchnię do pracy. Rozwałkować masę marcepanową i wycinać kółka, kwadraty lub prostokąty.
    3. Stopić polewę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    4. Pralinki nabijać na wykałaczki, zanurzać w czekoladzie, strzepując nadmiar. Układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Pozostawić, aby polewa lekko zastygła i udekorować połówką orzecha. Zostawić, żaby całkowicie stężały i przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Polewę do ciasta

    można zastąpić czekoladą, ale efekt nie będzie taki sam.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis