Ciasto z czekoladą

    Ciasto z czekoladą

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie ma nic lepszego niż niebiańsko proste ciasto czekoladowe - a połączenie ciemnej czekolady z mleczną sprawia, że to ciasto jest wyjątkowe.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 150 g masła
    • 175 g cukru
    • 3 jajka
    • 3 łyżki mleka
    • 3 łyżki rumu
    • 250 g mąki
    • 2 łyżki proszku do pieczenia
    • 100 g ciemnej czekolady, startej
    • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C (z termoobiegiem do 160 C). Wysmarować tłuszczem 1 keksówkę.
    2. Zmiksować masło aż będzie puszyste. Nadal miksując, stopniowo dodawać jajka, cukier i aromat waniliowy, aż powstanie puszysta mieszanina. Dodać mleko i rum. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać obydwa rodzaje czekolady i dobrze wymieszać całość.
    3. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis