Czekoladowy tort z Guinnessem z czekoladową masą z Guinnessem

    Czekoladowy tort z Guinnessem z czekoladową masą z Guinnessem

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Są tacy, którzy twierdzą, że Guinness smakuje jak czekolada - dlatego połączenie Guinnessa i czekolady tak świetnie współgra! Ten tort jest przeznaczony dla największych fanów czekolady.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 250 ml Guinnessa
    • 250 g masła
    • 100 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
    • 400 g cukru
    • 115 ml kwaśnej śmietany lub creme fraiche
    • 2 średnie jajka
    • 275 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • Masa czekoladowa
    • 115 g masła
    • 125 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
    • 75 ml Guinnessa
    • 115 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 40 g kakao
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 500-550 g przesianego cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Przygotować placki: w rondlu o grubym dnie lub w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą podgrzewać Guinnessa wymieszanego z masłem, czekoladą i cukrem aż czekolada się stopi.
    2. Odstawić, żeby przestygło, ale nie na tyle żeby czekolada zastygła.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Do mieszaniny czekoladowej wmieszać jajka i kwaśną śmietanę. Wymieszać mąkę z sodą i dodać do ciasta. Porządnie wymieszać całość, żeby pozbyć się wszelkich grudek.
    5. Dwie tortownice wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Połowę ciasta wlać do jednej, a połowę do drugiej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 35-50 minut (w zależności od wielkości tortownicy). Odstawić, aby placki ostygły.
    6. Przygotować masę: stopić masło z czekoladą i Guinnessem w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, a następnie odstawić, żeby masa przestygła. W dużej misce wymieszać serek śmietankowy z wanilią i kakao. Dodać 100 g cukru pudru, wymieszać, a następnie dodać mieszaninę czekoladową. Mieszając, powoli dodawać więcej cukru pudru, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
    7. Na jednym spodzie rozsmarować połowę masy, przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztę masy na wierzchu i na bokach ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis