Imbirowe ciasteczka maczane w czekoladzie

    Imbirowe ciasteczka maczane w czekoladzie

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te ciasteczka w cudowny sposób łączą smak imbiru i czekolady. Kruche ciastka są pokryte masą z masła, kandyzowanego imbiru, migdałów i cukru, następnie się je piecze, wykrawa, a na sam koniec macza w stopionej czekoladzie.

    Składniki
    ilość porcji: 70 

    • Ciastka
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 75 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • Wierzch
    • 100 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
    • 100 g cukru
    • 50 g masła
    • 50 g śmietany tortowej
    • 150 g migdałów
    • Polewa
    • 75 g kuwertury czekoladowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i cukrem waniliowym.
    3. Jajko zmiksować z masłem na puszystą masę. Dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto używając miksera z końcówką w kształcie haka.
    4. Dużą blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na nim ciasto.
    5. Przygotować wierzch: do małego rondelka włożyć cukier, masło i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia mieszając od czasu do czasu. wmieszać migdały i imbir. Podgrzać mieszaninę, a następnie szybko rozprowadzić po wierzchu ciasta.
    6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
    7. Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe pokroić je w cienkie paski i delikatnie przełożyć na metalową kratkę by całkowicie ostygły.
    8. Stopić kuwerturę i zanurzać w niej końce ciastek. Odstawić, aby polewa zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis