Zaloguj się Zarejestruj się

Tort czekoladowy z bitą śmietaną

Wspaniały tort czekoladowy z bitą śmietaną i orzechami. Przed podaniem musi poleżeć trochę w lodówce, żeby smaki się przegryzły, więc najlepiej przygotować go wieczorem przed dniem planowanej imprezy.

elisabeth

Składniki
ilość porcji: 12 

  • Spód
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 150 g mlecznej czekolady, startej na drobnej tarce
  • 300 g mielonych orzechów
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dekoracja
  • 600 ml śmietany do ubijania (48%)
  • 50 g mlecznej czekolady, startej na drobnej tarce

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C i wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 25 cm.
  2. Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać w misce, a następnie przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
  3. Odstawić, aby spód przestygł, a następnie odkroić w poziomie na wysokości 2/3 od góry. Ubić śmietanę na sztywno. Pokruszyć odkrojone ciasto i dodać okruchy do bitej śmietany. Wymieszać delikatnie łyżką.
  4. Ponownie założyć brzeg tortownicy i rozprowadzić masę na spodzie ciasta. Posypać startą czekoladą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie