Tort czekoladowy z bitą śmietaną

    Tort czekoladowy z bitą śmietaną

    2polubienia
    3godz.55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniały tort czekoladowy z bitą śmietaną i orzechami. Przed podaniem musi poleżeć trochę w lodówce, żeby smaki się przegryzły, więc najlepiej przygotować go wieczorem przed dniem planowanej imprezy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 5 jajek
    • 100 g cukru
    • 150 g mlecznej czekolady, startej na drobnej tarce
    • 300 g mielonych orzechów
    • 2 czubate łyżki mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Dekoracja
    • 600 ml śmietany do ubijania (48%)
    • 50 g mlecznej czekolady, startej na drobnej tarce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C i wysmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 25 cm.
    2. Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać w misce, a następnie przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
    3. Odstawić, aby spód przestygł, a następnie odkroić w poziomie na wysokości 2/3 od góry. Ubić śmietanę na sztywno. Pokruszyć odkrojone ciasto i dodać okruchy do bitej śmietany. Wymieszać delikatnie łyżką.
    4. Ponownie założyć brzeg tortownicy i rozprowadzić masę na spodzie ciasta. Posypać startą czekoladą. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis