Czekoladowe trufle z kokosem

    Czekoladowe trufle z kokosem

    5polubień
    4godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Każdemu miłośnikowi czekolady skarpetki pospadają, kiedy spróbuje tych trufli! Mają bardzo intensywny smak i są niezwykle kremowe i czekoladowe. Można je ładnie udekorować, zapakować w gustowne torebeczki i podarować znajomym lub rodzinie.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • Trufle
    • 250 g mlecznej czekolady
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki wiórków kokosowych
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 150 ml śmietany do ubijania (48%)
    • Polewa
    • 200 g mlecznej czekolady
    • 50 ml mleka
    • kilka kropel aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Czekoladę posiekać na kawałki i włożyć do miski lub garnka znajdującego się nad garnkiem z gotującą wodą, rozpuścić. Wmieszać masło i cukier puder. Stir in butter and icing sugar.
    2. Zdjąć z ognia, wmieszać kokos i aromat waniliowy.
    3. Śmietanę ubić aż zgęstnieje, ale nie na sztywno. Dodać do mieszaniny czekoladowej i dobrze wymieszać łyżką. Schłodzić.
    4. Kiedy masa będzie już dość mocno zastygnięta nabierać łyżką małe porcje i formować w dłoniach kulki.
    5. Przygotować polewę: połamać czekoladę na kawałki. Stopić w misce nad garnkiem z gotującą wodą, dodając mleko i aromat waniliowy i mieszając, aż konsystencja będzie zupełnie gładka.
    6. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabijać trufle na widelec lub wykałaczkę i zanurzać w polewie czekoladowej. Trzeba to robić dość szybko, póki polewa jest płynna. Kłaść gotowe trufle na papierze do pieczenia i pozostawić aby polewa stężała. Przełożyć do papierowych foremek i przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis