Maślane paluszki z czekoladą

    Maślane paluszki z czekoladą

    6polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te dekadenckie biszkopty są doskonałe jako "coś słodkiego" na co dzień, ale też świetnie się prezentują na imprezach lub w czasie Świąt. Migdałowo-maślane biszkopty są przekładane dżemem, a następnie ich końcówki są maczane w czekoladzie. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 200 g masła
    • 120 g cukru pudru
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 40 g mielonych migdałów
    • 220 g mąki pszennej
    • Dodatki
    • kwaskowaty dżem
    • czekoladowa polewa do ciast, rozpuszczona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Zmiksować masło aż będzie puszyste, wmieszać cukier. Miksując stopniowo dodawać żółtka i cukier waniliowy. Dodać migdały i mąkę, dobrze wymieszać.
    2. Dużą blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto przelać do woreczka cukierniczego i wyciskać na blachę tworząc kształty niewielkich paluszków. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut aż będą lekko złociste.
    3. Odstawić, żeby ostygły. Lekko podgrzać dżem i smarować nim biszkopty, sklejając po dwa razem. Zanurzać do połowy w czekoladzie. Odstawić, żeby czekolada stężała.

    Chocolate cake covering

    Can be substituted for eating chocolate, however, the finish will not be the same.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis