Czekoladowe kostki przekładane dżemem

    Czekoladowe kostki przekładane dżemem

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Wspaniałe czekoladowe ciasto, wzbogacone migdałami, przełożone dżemem i oblane czekoladą.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 190 g cukru
    • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
    • 100 g mielonych migdałów
    • 100 g mąki pszennej
    • 200 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
    • dżem
    • czekolada lub polewa czekoladowa, roztopiona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W dużej misce ubić na sztywno białka. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać żółtka i dobrze wymieszać.
    2. W rondelku na małym ogniu stopić czekoladę z odrobiną wody, zdjąć z ognia, a następnie dodać mieszaninę z masłem. Wmieszać migdały i mąkę. Mieszać, aby wszystko się połączyło, a następnie dodać białka i wymieszać delikatnie łyżką całość.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Przełożyć mieszaninę na dużą blachę do pieczenia ciasteczek wyłożoną pergaminem. Wygładzić wierzch. Piec około 10 minut na najniższej półce. Ciasto powinno być w środku wilgotne, ale suche z zewnątrz.
    4. Odstawić, aby trochę przestygło, a następnie pokroić na małe kwadraty. Sklejać dżemem po dwa kwadraty razem i zanurzać w roztopionej czekoladzie. Odstawić, aby polewa zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis