Ciasteczka czekoladowe z nutellą

    Ciasteczka czekoladowe z nutellą

    1polubienie
    4godz.25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Te smakowite ciasteczka z nutellą są bardzo proste i uzależniają. Dokładnie to są to składane ciastka orzechowe przekładane nutellą.

    Składniki
    ilość porcji: 70 

    • 250 g mąki pszennej
    • 250 g cukru
    • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 200 g startej czekolady
    • 2 jajka
    • 250 g masła, pokrojonego w kostkę
    • Nadzienie
    • Nutella
    • Polewa
    • 100 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem, orzechami i czekoladą. Uformować zagłębienie i wbić jajka. Dodać masło i szybko wyrobić ciasto. Włożyć do pojemniczka ze szczelną przykrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. Rozwałkować ciasto i wycinać kształty półksiężyca. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Odstawić, żeby przestygły.
    5. Sklejać półksiężyce nutellą.
    6. Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z taką ilością zimnej wody, aby powstała gładka polewa. Rozprowadzić na ciasteczkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Zrobione dokładnie wg przepisu,podczas pieczenia z ciasteczek zaczęło wyciekać masło,a one zaczęły się rozłazić,chyba w tym przepisie jest za dużo masła.W smaku ok tylko,że wypływa z nich tłuszcz. - 04 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis