Tort czekoladowy z masą jogurtową

    Tort czekoladowy z masą jogurtową

    6polubień
    3godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ten tort z kremową masą był największą ozdobą naszego wielkanocnego stołu w zeszłym roku. Delikatny biszkopt czekoladowy jest przełożony cudowną, kremową masą na bazie jogurtu i owoców z puszki. Nadają się wszelkie cytrusy, takie jak mandarynki czy pomarańcze, ale także wiśnie!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 4 żółtka
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
    • 4 białka
    • 4 łyżki wody
    • 150 g cukru
    • Szczypta soli
    • Masa
    • 500 g jogurtu naturalnego
    • 2 puszki (po 400 g) owoców (mango, mandarynki, pomarańcze)
    • Cukier puder do smaku
    • 3 listki żelatyny
    • 475 ml śmietany do ubijania (48%)
    • Sok z 2 cytryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem.
    2. Ubić żółtka. Przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą i wymieszać z przesianym kakao, i proszkiem do pieczenia. Dodać do żółtek i wymieszać. Białka ubić na sztywno z wodą, cukrem i solą i dodać do mieszaniny z żółtkami. Wymieszać całość łyżką.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić i delikatnie wyjąć z blachy. Ostudzić całkowicie i przekroić w poprzek aby otrzymać dwa okrągłe biszkopty.
    4. Jogurt wlać do filtra do kawy lub na drobne sitko wyłożone muślinem i odcedzać przez 30 minut. Owoce odcedzić, sok zlewając do miseczki.
    5. Gęsty jogurt dosłodzić cukrem pudrem według uznania.
    6. Sok z owoców wymieszać z żelatyną i wstawić do mikrofalówki, żeby żelatyna się rozpuściła (można też najpierw podgrzać sok w małym rondelku postawionym na małym ogniu, a następnie użyć go do rozpuszczenia żelatyny). Wstawić mieszaninę do lodówki na kilka minut, aby trochę zgęstniała (ale nie może się ściąć!).
    7. W międzyczasie szybko ubić śmietanę na sztywno. Dodać wraz z sokiem z cytryny do mieszaniny z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką. Jogurt wymieszać z owocami, odkładając kilka owoców do dekoracji.
    8. Połowę masy wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą część masy.
    9. Udekorować pozostałymi owocami i natychmiast wstawić do lodówki. Pozostawić na kilka godzin, aby masa stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis