Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi

    Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To doskonałe ciasteczka na okres Świąt. Pełne czekolady, orzechów włoskich, goździków, ziela angielskiego i aromatu migdałowego, a na wierzchu udekorowane polewą czekoladową.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • Ciasteczka
    • 100 g ciemnej czekolady
    • 100 g orzechów włoskich
    • 125 g mąki pszennej
    • 75 g cukru
    • 125 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
    • 1 porządna szczypta mielonych goździków
    • 1 porządna szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 4-6 kropel ekstraktu z gorzkich migdałów
    • masło do wysmarowania blachy
    • Polewa
    • 150 g ciemnej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Drobno posiekać czekoladę i orzechy, wymieszać i odstawić.
    2. Na stolnicy posypanej mąką usypać kopczyk z mąki, cukru, masła i przypraw.
    3. Posiekać wszystkie składniki dużym nożem, a następnie szybko wyrobić rękami aby powstało gęste ciasto. Zrolować ciasto w wałki o średnicy 2,5-3 cm.
    4. Przykryć i chłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 C i wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
    6. Wałki ciasta pokroić na kawałki szerokości 1 cm i ułożyć na przygotowanej blasze.
    7. Piec około 15 minut, a następnie odstawić ciastka na blasze na 2-3 minuty by ostygły. Zdjąć z blachy, przełożyć na metalową kratkę i zostawić, żeby całkowicie ostygły.
    8. Stopić 150 g czekolady w rondelku znajdującym się nad gankiem z gotującą wodą i zanurzać ciasteczka do połowy w czekoladzie. Układać na papierze do pieczenia i poczekać, aż czekolada zastygnie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis