Kruche ciasteczka z marcepanem i czekoladą

    Kruche ciasteczka z marcepanem i czekoladą

    3polubienia
    42min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Te maślane kruche ciasteczka zawierają marcepan i kakao, a udekorowane są czekoladą. To pyszne kąski na każdą porę roku. Jeśli je zapakujesz w foliowe woreczki będziesz mieć piękne prezenty dla znajomych i rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 100 

    • 50 g marcepanu
    • 2 małe jajka
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g mąki pszennej
    • 175 g mąki kukurydzianej
    • 40 g gorzkiego kakao
    • 150 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • polewa czekoladowa z ciemnej czekolady, roztopiona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
    2. Marcepan pokruszyć. Oddzielić żółtko od białka jednego jajka. Żółtko wymieszać z marcepanem.
    3. Miksując mikserem dodać białko, całe jajko, masło, mąkę pszenną i kukurydzianą, kakao, cukier i sól. Dobrze wymieszać.
    4. Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wycisnąć okrągłe ciasteczka na blachę i piec przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić.
    5. Stopić polewę czekoladową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i dekorować nią ciasteczka.

    Dark chocolate cake covering

    Can be replaced by cooking or eating chocolate, however, the finish will not be the same.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis