Placek czekoladowy z orzechami laskowymi

    Placek czekoladowy z orzechami laskowymi

    7polubień
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Oto klasyczne połączenie czekolady z orzechami laskowymi. Pyszny placek z polewą czekoladową na wierzchu.

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 6 jajek
    • 250 g ciemnej lub mlecznej czekolady
    • 250 g orzechów laskowych (lub migdałów), posiekanych
    • 100 g mąki
    • Polewa
    • 200 g mlecznej czekolady, roztopionej i przestudzonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
    2. Masło zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Czekoladę zetrzeć na tarce lub stopić, a następnie wmieszać do ciasta. Dodać orzechy i mąkę i wymieszać dobrze ciasto.
    3. Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i piec przez około 30 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na kwadraty i polać czekoladą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 04 sty 2015

    KlaudiaBrudnowska
    0

    Świetny przepis i bardzo pyszne ciasto. - 19 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis