Murzynek z daktylami

    Murzynek z daktylami

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ten placek czekoladowy jest pełen cudownych smaków. Ciasto z dodatkiem daktyli, rumu i cynamonu, pokryte dżemem morelowym, a na koniec polane czekoladą. Dżem może być o dowolnym smaku, można też spróbować z marmoladą.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 130 g masła o temperaturze pokojowej
    • 70 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3-4 małe jajka
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 szczypta przyprawy do pierników
    • 150 g daktyli, posiekanych
    • 100 g mielonych orzechów
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • 80 g maki
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki rumu lub koniaku
    • 2 łyżki cukru do posypania
    • Wierzch
    • dżem morelowy wymieszany z odrobiną wody
    • polewa z ciemnej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Masło zmiksować aż będzie puszyste. Stale miksując stopniowo dodawać 70 g cukru, jajka i cukier waniliowy. Wmieszać cynamon, przyprawę do pierników, daktyle, orzechy, kakao, rum, mąkę pszenną i kukurydzianą, a na koniec wmieszać proszek do pieczenia.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
    3. Wyłożyć ciasto do blachy (wyłożonej papierem do pieczenia) na grubość 3 mm. Piec przez około 20 minut.
    4. Odwrócić blachę i wyłożyć ciasto na papier do pieczenia posypany cukrem. Posmarować po wierzchu rozwodnionym dżemem. Ostudzić.
    5. Rozpuścić polewę czekoladową i posmarować nią ciasto.
    6. Przed podaniem kroić ciasto w kwadraty.

    Dark chocolate cake covering

    Can be substituted for dark cooking or eating chocolate.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis