Ciasteczka migdałowe z czekoladą

    Ciasteczka migdałowe z czekoladą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo maślane kruche ciasteczka, które uzależniają. Ciasto jest wzbogacone migdałami, a następnie upieczone ciasteczka są polane czekoladą. Zamiast migdałów można użyć mielonych orzechów.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 375 g mąki pszennej
    • 250 g mielonych migdałów
    • Dekoracja
    • polewa czekoladowa, roztopiona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wmieszać jajko i mąkę, a na koniec wmieszać migdały.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na blachę ciasteczka o dowolnym kształcie.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.
    4. Odstawić, żeby ciastka ostygły, a następnie zanurzać do połowy w rozpuszczonej polewie czekoladowej. Odstawić, żeby polewa zastygła, a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Chocolate cake covering

    Can be substituted for eating chocolate, however, the finish will not be the same.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis