Chłodnik z czarnego bzu

    Chłodnik z czarnego bzu

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tę zupę można przyrządzić ze świeżych owoców czarnego bzu albo z dobrego, czystego soku z czarnego bzu, w którym to przypadku będzie potrzeba 1 litr soku i będzie można zacząć od 2 kroku przepisu. Pyszna i inna od wszystkich zupa na gorące dni lata!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg owoców czarnego bzu
    • 1l wody
    • 125 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • skórka z 1/2 cytryny
    • 2 gruszki (z kompotu lub z puszki)
    • 20 g mąki kukurydzianej
    • 125 ml białego wina
    • 125 ml śmietany tortowej (48%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Owoce umyć, usunąć łodyżki. Wodę zagotować, dodać owoce i gotować przez 15 minut, a następnie odcedzić na sicie, przelewając sok do garnka.
    2. Sok wymieszać z cukrem, solą, cynamonem i skórką cytrynową i doprowadzić do wrzenia.
    3. Mąkę kukurydzianą wymieszać z winem i wymieszać dobrze z zupą. Doprowadzić do wrzenia, porządnie mieszając trzepaczką.
    4. Gruszki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy.
    5. Doprawić zupę cukrem i cynamonem. Odstawić do lodówki, żeby ostygła, lub na chwilę wstawić do zamrażarki.
    6. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do każdej porcji zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis