Chłodnik z cukinii

    Chłodnik z cukinii

    9polubień
    2godz.25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Doskonała zupa na lato - a przy tym bardzo prosta. Jeśli lubisz chłodnik litewski, albo gazpacho - na pewno Ci posmakuje. W tej zupie znajduje się cukinia, pomidory, mięta, bazylia i odrobina soku z cytryny, która nadaje jej świeżego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 4 pomidory, usunięte pestki, drobno posiekane
    • 6 gałązek świeżej mięty
    • 3 cukinie pokrojone w plastry
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 gałązki świeżej bazylii
    • sok z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. 2 łyżki oliwy rozgrzać w dużym garnku. Zeszklić cebulę, dodać pomidory i gotować przez 2 minuty, stale mieszając.
    2. Dodać 1 litr wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać 4 gałązki mięty i cukinię i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
    3. Wyjąć gałązki mięty. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać do zupy. Gotować na dużym ogniu, aby zupa zgęstniała, mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem i odstawić, aby zupa ostygła.
    4. Wstawić zupę na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy, udekorować liśćmi bazylii i miętą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis