Czekoladowe trufle z chilli

    Czekoladowe trufle z chilli

    3polubienia
    6godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Połączenie smaków czekolady i chilli jest już znane od około 1600 roku. Dodanie odpowiedniej ilości chilli do tych trufli poprawi smak niesamowicie. Jednak nie należy przesadzać: zacznij od 1/2 łyżeczki chilli, popróbuj, a następnie dodaj więcej, w razie potrzeby.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 500 g ciemnej czekolady
    • 80 ml śmietany
    • 1 łyżeczka chilli w proszku, do smaku
    • 40 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +6godz. tężenie  ›  Gotowe w: 6godz.20min. 

    1. 2/3 czarnej czekolady posiekać dość grubo.
    2. Śmietanę wymieszać z chilli i doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i stopić ją, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Dodać masło i wymieszać.
    3. Przelać mieszaninę do prostokątnego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem; odstawić, żeby całkiem zastygło.
    4. Zastygnięta czekoladę wyjąć z naczynia żaroodpornego i pokroić w dowolne kształty (proste kształty są najlepsze).
    5. Stopić pozostałą czekoladę i odstawić przy przestygła. Kawałki czekolady pokryć stopioną czekoladą i odstawić, żeby stężała.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis