Zapiekanka wielowarstowa

    Zapiekanka wielowarstowa

    7polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 311 osób

    Ta pełna smaku warstwowa zapiekanka jest obfita i bardzo smaczna. Jest o wiele lepsza od pospolitej zapiekanki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 120 ml mleka
    • 120 g masła, roztopionego
    • 220 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 ząbków czosnku, wyciśniętego
    • 220 g makaronu lasagna
    • 220 g sera cheddar, startego
    • sól i pieprz do smaku
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć ziemniaki do dużego garnka z wodą i gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, odcedzić, a następnie połączyć z mlekiem i 6 łyżkami masła, potłuc i odstawić.
    3. Roztopić pozostałe 2 łyżki masła na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć boczek, cebulę i czosnek na maśle od 5 do 10 minut lub do czasu, kiedy boczek będzie całkowicie ugotowany.
    4. Ugotować makaron lasagne zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić pod bieżącą wodą.
    5. Umieścić połowę puree ziemniaczanego na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Nałożyć na wierzch 1/3 sera, a następnie warstwę makaronu lasagne. Powtórz tę czynność z pozostałymi ziemniakami, kolejną 1/3 sera i warstwą makaronu. Następnie nałożyć na makaron boczek, cebulę i czosnek, i wtedy kolejną warstwę makaronu, a na końcu nałożyć pozostałą resztkę sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Piec odkryte w temperaturze 175°C przez 30 do 45 minut, aż ser się roztopi i zacznie skwarczeć. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym świeżym szczypiorkiem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis