Cykoria nadziewana jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami laskowymi

    Cykoria nadziewana jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami laskowymi

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 13 osób

    Doskonała przekąska na Sylwestra lub inne imprezy. Przepis dostałam na ostatnim Sylwestrze i teraz zawsze przygotowuję tę cykorię gdy idę do znajomych na przyjęcie. Z tego przepisu wychodzą 2 duże talerze przekąsek.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 180 g sera gorgonzola lub innego błękitnego sera pleśniowego, pokruszonego
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól
    • 5 główek cykorii
    • 125 g prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Przygotować nadzienie: wymieszać jabłka z serem gorgonzola, selerem naciowym, majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
    2. Poodrywać pojedyncze listki cykorii, umyć je i osuszyć, potrząsając. Ułożyć liście na talerzu tworząc wachlarz. Nakładać łyżką nadzienie i posypać prażonymi orzechami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis