Sałatka z cykorii i buraków

    Sałatka z cykorii i buraków

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Chrupiąca, zdrowa sałatka jesienna - dowód na to, że najprostsze dania są najsmaczniejsze. Buraki i cykoria z prostym vinaigrettem z musztardą Dijon. Podawać jako wykwintną przystawkę lub jako element lekkiego lunchu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g buraków
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 czerwona cebula
    • 3 główki cykorii
    • 1 łyżka musztardy dijońskiej
    • 1 łyżka octu z czerwonego wina
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 4 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Buraki umyć, ale nie obierać. Włożyć do garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 30 minut aż buraki będą miękkie. Odcedzić i odstawić żeby ostygły. Obrać i pokroić w plasterki.
    2. Cebulę drobno posiekać. Cykorię umyć i pokroić w paski.
    3. Musztardę wymieszać z octem, olejem, solą i pieprzem. Wymieszać z burakami, cebulą, cykorią i pietruszką.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis