Kurczak w sosie balsamicznym z szałwią

    Kurczak w sosie balsamicznym z szałwią

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    To prosty przepis na pierś z kurczaka, który szybko się przygotowuje, a smakuje wybornie. Syrop klonowy i boczek dodają mu wyjątkowego smaku. Piersi z kurczaka należy najpierw rozbić tłuczkiem, żeby się równo usmażyły.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 filety z piersi kurczaka, każdy po 200 g
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1/2 pęczka świeżej szałwii
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 plasterki chudego boczku pokrojone w cienkie paseczki
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów laskowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W patelni rozgrzać oliwę. Filety z kurczaka oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni (na średnim lub dużym ogniu) przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości mięsa), odwracając co kilka minut. Kiedy filety się usmażą, zdjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.
    2. Oberwać listki szałwii i włożyć na patelnię, gdzie znajduje się pozostały po smażeniu tłuszcz. Dodać boczek, ocet balsamiczny, syrop klonowy i orzechy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem i polać kurczaka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis