Kurczak w sosie rabarbarowym

    (2)

    Proste i szybkie danie, które można przygotować nawet w ciągu tygodnia. Piersi z kurczaka smaży się na patelni i podaje ze słodkawym sosem z rabarbaru i likieru z czarnej porzeczki. Pasuje do świeżo ugotowanego ryżu.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 łodyg rabarbaru
    • 2 filety z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • olej roślinny
    • 3 łyżki ciemnobrązowego cukru
    • 30 g masła
    • kilka kropel likieru z czarnej porzeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki długości 10 cm.
    2. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć mięso z obydwu stron. Zmniejszyć temperaturę i smażyć mięso, aż nie będzie już różowe w środku. Zdjąć z patelni i wstawić w ciepłe miejsce.
    3. Zwiększyć pod patelnią ogień na średni i dodać cukier. Skarmelizować go, stale mieszając. Wmieszać masło i likier, a następnie rabarbar. Gotować sos, aż rabarbar zmięknie, ale się nie rozpadnie. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wyłożyć sos na ciepłego kurczaka.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)