Kurczak chop suey

    Kurczak chop suey

    9polubień
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Chop suey to proste i szybkie chińskie danie. Kurczak jest smażony z cebulą, papryką, selerem naciowym, kiełkami fasoli i pędami bambusa. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w paseczki
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
    • 2 łodygi selera, pokrojone
    • 100 g kiełków fasoli (lub soi) z puszki
    • 200 g pędów bambusa, pokrojonych w paseczki
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki sake
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W woku na dużym ogniu dobrze rozgrzać olej roślinny i sezamowy. Szybko podsmażyć kurczaka, aż będzie brązowy ze wszystkich stron (ok. 2 minuty). Odstawić.
    2. Dodać cebulę, paprykę i seler. Smażyć przez 2 minuty stale mieszając. Dodać kiełki i pędy bambusa; smażyć przez 1 minutę, stale mieszając. Zmniejszyć ogień.
    3. W misce wymieszać dobrze sos sojowy z sake, octem ryżowym, cukrem i skrobią kukurydzianą. Dodać do woka i dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i podawać z gorącym ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    1

    |Bardzo dobre - 10 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis