Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane oliwkami i rodzynkami

    Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane oliwkami i rodzynkami

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Piersi kurczaka pieczone jako małe, zgrabne kieszonki-paczuszki. W środku pełne oliwek, rodzynek i przecieru pomidorowego - szybkie i proste danie obiadowe, które nie wymaga żadnego wysiłku, a gwarantuje efekt śródziemnomorskich smaków w Twoim domu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 10 czarnych oliwek, drobno posiekanych
    • 3 łyżki rodzynek
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki świeżej bazylii, drobno posiekanej
    • 1 łyżka białego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piersi kurczaka oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 C. W małej miseczce wymieszać oliwki z rodzynkami, przecierem pomidorowym, bazylią i octem winnym.
    3. Z foli aluminiowej odciąć 4 kawałki na tyle duże, aby można w nie było zawinąć po jednej piersi. Każdy kawałek folii lekko posmarować oliwą i położyć na nim pierś kurczaka. Posmarować kurczaka mieszaniną z oliwkami, zawinąć folię, zamykając kurczaka w środku (przyszczypać folię nad kurczakiem). Ułożyć paczuszki na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
    4. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Otwierać ostrożnie, aby nie poparzyć się gorącą parą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis