Farsz z kasztanami i żurawiną

    Farsz z kasztanami i żurawiną

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 kasztanów jadalnych
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 1/2 małej bułki pełnoziarnistej, pokrojonej w kostkę
    • 1-2 łodyżki selera naciowego, posiekane
    • 1/2 jabłka, obranego i posiekanego
    • 100 g żurawiny
    • świeży tymianek
    • świeży majeranek
    • 1 garść świeżej szałwii, drobno posiekanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól morska

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Naciąć kasztany na krzyż, położyć je na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut, aż łupinki popękają. Wyjąć z piekarnika i obrać, kiedy są jeszcze gorące. Drobno posiekać i odstawić.
    2. W misce wymieszać bułkę z selerem, jabłkami i żurawiną. Dodać masło i cebulę i dobrze wymieszać.
    3. W dużej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
    4. Do patelni wlać 100 ml wody i podgrzać całość. Polać tym mieszaninę z bułką i dobrze wymieszać. Dodać kasztany, doprawić ziołami, solą i pieprzem.
    5. Nadziewać farszem indyka, kaczkę lub gęś i piec jak zwykle. Można też zapiec sam farsz, nakładając go do naczynia żaroodpornego, przykrywając folią aluminiową i zapiekając w 180 C przez 15 minut.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiktorTadeuszKasztan
    0

    Wygląda cudnie, cudnie brzmi. - 02 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis