Zapiekanka Reubena

    (336)

    Ta znakomita zapiekanka złożona jest z kapusty kiszonej, mielonki wołowej, sera szwajcarskiego i tartego chleba żytniego oraz przyprawiona sosem do sałatek w stylu rosyjskim.


    Zrobione przez 294 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 kromek chleba żytniego, pokrojonego w kostkę
    • 450 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
    • 450 g mielonki z wołowiny lub wędliny pokrojonej w plasterki
    • 180 ml sos do sałatek w stylu rosyjskim (można zastąpić śmietaną lub majonezem)
    • 220 g sera szwajcarskiego typu ementaler, rozdrobnionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Rozłożyć kostki chleba na dnie naczynia żaroodpornego 23x33 cm. Ułożyć równomiernie kapustę kiszoną na kostki chleba, następnie warstwę wołowiny na kapustę. Polać wszystko sosem (śmietaną lub majonezem).
    3. Popryskać folię aluminiową tłuszczem w sprayu i przykryć popryskaną stroną naczynie żaroodporne. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
    4. Zdjąć pokrywę, posypać serem i piec odkrytą zapiekankę przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (336)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)