Wiśnie w syropie

    Wiśnie w syropie

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 5 osób

    Używaj zawsze wiśni bez plamek i nieuszkodzonych i odstaw w słoikach na kilka tygodni, żeby dobrze nasiąknęły syropem. Wspaniale pasują do każdego deseru i do lodów.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 l czerwonego wina
    • 400 g cukru
    • 2 kg wiśni
    • 1 laska cynamonu
    • całe goździki
    • sterylne słoiki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W rondlu podgrzać wino (nie dopuścić do wrzenia). Rozpuścić w nim całkowicie cukier, dodać umyte wiśnie (wraz z pestkami), podgrzewać na średnim ogniu, ale nie dopuścić do wrzenia.
    2. Do każdego słoika włożyć po kawałku laski cynamonu i po goździku i zalać gorącą mieszaniną. Natychmiast zakręcać wieczka słoików, odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić, żeby ostygły.
    3. Odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis