Chutney wiśniowy

    Chutney wiśniowy

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Prosty, aromatyczny sos typu "czatnej" (ang. chutney), doprawiony cynamonem i goździkami. Doskonale smakuje z pieczonym mięsem - zimnym lub ciepłym, z kawałkiem sera lub na krakersach.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 325 g świeżych, słodkich wiśni
    • 1 jabłko - obrane i starte na tarce
    • 70 ml octu jabłkowego
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 100 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając.
    2. Gorący sos przelać do sterylnego słoika i dokładnie zakręcić wieczko. Odstawić w temperaturze pokojowej, żeby ostygł, a następnie przechowywać w lodówce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis