Ciasteczka z migdałami i wiśniami

    Ciasteczka z migdałami i wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciasteczka dobre na Boże Narodzenie, ale też na resztę roku. Słodkie, maślane i chce się ich jeść więcej i więcej! Doskonałe do kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • Ciastka
    • 100 g cukru
    • 200 g masła
    • 300 g mąki
    • 1 jajko
    • Wierzch
    • 100 g cukru
    • 30 g masła
    • 125 ml śmietany
    • 100 g migdałów w płatkach
    • 2 łyżki posiekanych wiśni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Dużą blachę do pieczenia ciastek wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Rozwałkować cienko ciasto (2 mm), wyłożyć na blasze i ponakłuwać widelcem.
    3. Przygotować wierzch: na patelnię wsypać cukier i przybrązowić go na małym ogniu. Zdjąć z ognia, wmieszać masło i śmietanę. Wmieszać migdały i wiśnie i rozłożyć tę masę na cieście.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 C i piec przez około 15 minut. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty lub romby.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis