Chermoula (szermula)

    Chermoula (szermula)

    4polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta marokańska marynata doskonale pasuje do grillowanych ryb lub mięs. Jeśli nie masz dostępu do marynowanych cytryn (które można nabyć w dużych supermarketach i w sklepach internetowych), możesz ewentualnie użyć drobniutko posiekanej skórki ze zwykłej cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • sok z 1 cytryny
    • 1/2 marynowanej cytryny, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą tworząc pastę. Oliwę wymieszać z przyprawami, dodać zioła i cytrynę. Wszystko razem dobrze wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis