Sernik z owocami

    Sernik z owocami

    5polubień
    4godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniały sernik bez pieczenia. W letnie popołudnie nie ma nic lepszego od dużej porcji sernika z owocami. To nasz rodzinny przepis - abyście mogli też się nim delektować!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 175 g pokruszonych krakersów maślanych lub biszkoptów
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • Masa serowa
    • 10 listków żelatyny
    • 250 g serka śmietankowego (lub sera na sernik)
    • skórka i sok z 1 dużej cytryny
    • 100 g cukru
    • szczypta soli
    • 500 ml śmietany tortowej (48%)
    • Dodatki
    • 350 g świeżych owoców (truskawki, jagody, maliny, etc.)
    • cukier puder do posypania
    • liście melisy do dekoracji (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Spód: wymieszać pokruszone krakersy z masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dobrze docisnąć dłonią. Włożyć do lodówki aby stężało.
    2. Masa serowa:

    3. Listki żelatyny odstawić na 5 minut w kilku łyżkach zimnej wody.
    4. Ser wymieszać ze skórką i z sokiem z cytryny, cukrem i solą, tworząc kremową masę.
    5. Żelatynę z wodą podgrzać w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, aby się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę wmieszać do masy serowej. Mieszać przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.
    6. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Dodać do sera i wymieszać delikatnie całość. Rozprowadzić mieszaninę na schłodzonym spodzie.
    7. Odstawić ciasto w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny, aby stężało.
    8. Zdjąć brzeg tortownicy. Na wierzchu masy serowej ułożyć owoce i (opcjonalnie) udekorować liśćmi melisy. Oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis