Spätzle z serem

    Spätzle z serem

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Klasyczne niemieckie danie: Käsespatzen, czyli kluski z serem żółtym! Kiedy byłam dzieckiem to było moje ulubione danie i teraz nadal je gotuję co najmniej raz w miesiącu. To przepyszna alternatywa dla zapiekanki makaronowej, którą Wasze dzieci pokochają.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 jajka
    • 250 ml wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 500 g mąki pszennej
    • kawałek masła
    • 2 duże cebule pokrojone w plasterki
    • 250 g sera gruyere lub emmentaler, startego na grubej tarce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać jajka z wodą i solą, a następnie stopniowo dodawać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Mieszać tak długo, aż ciasto przestanie się przyklejać do miski. Ciasto powinno być bardzo gęste.
    2. Miseczkę podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.
    3. W garnku zagotować osoloną wodę i wyciskać szpecle przez specjalną maszynkę wprost do wrzącej wody. Kluski są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i przełożyć do ciepłej miski.
    4. W międzyczasie na patelni stopić masło i przyrumienić cebulę.
    5. Do miski wkładać na przemian szpecle i ser, a na koniec dodać cebulę. Podawać.

    Forming spatzle...

    Jeśli nie masz w domu maszynki do szpecli po prostu na mokrej stolnicy zrób z ciasta wałek, a następnie odkrawaj cienkie paski ciasta nożem i drugim nożem zrzucaj je do wrzątku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis