Szpecle serowe

    Szpecle serowe

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szpecle to niemieckie kluski. Tutaj występują z podsmażoną cebulką, ementalerem i serem vacherin. Podawać z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mąki pszennej
    • 6 jajek
    • 2-3 łyżeczki soli
    • woda (ile będzie trzeba)
    • 150 g ementalera, startego
    • 150 g szwajcarskiego sera (najlepiej vacherin), startego
    • 4 cebule, pokrojone w kostkę
    • masło (ile będzie trzeba)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Używając drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkami, solą i taką ilością wody, aby powstało gęste, kleiste ciasto. Odstawić na 20 minut. (Ciasto nie powinno być za rzadkie, ale podczas mieszania łyżką powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza).
    2. W międzyczasie zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Na patelni stopić masło i zrumienić cebulę.
    3. Gdy woda zacznie się gotować, formować szpecle za pomocą specjalnej maszynki, nad powierzchnią wody. Odczekać, żeby woda znów zaczęła wrzeć, wyjąć szpecle kiedy tylko wypłyną na powierzchnię. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
    4. Przełożyć kluski do podgrzanej miseczki, dodać cebulkę i sery, wymieszać. Podawać natychmiast.

    Spaetzle-maker

    Jeśli nie masz maszynki do szpecli, możesz wycisnąć ciasto przez durszlak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis